Transplantatie

recycle me orgaandonatie Transplantatie betekent letterlijk het overplaatsen van weefsel of organen. De term ‘implantatie’ betekent het daadwerkelijk inbrengen van het donororgaan of -weefsel in de ontvangende patiënt.

Een nieuw orgaan nodig hebben, kan eigenlijk iedereen overkomen. Ernstige orgaanschade waardoor een transplantatie nodig wordt, kan verschillende oorzaken hebben. Diabetes of suikerziekte kan leiden tot ernstige nierschade. Deze patiënten kan men helpen met een nier- en eventueel pancreastransplantatie. Hepatitis C is een soort leverontsteking die via het bloed kan worden doorgegeven. Het is één van de belangrijkste oorzaken voor de nood aan een nieuwe lever. Mucovisidose is een erfelijke en dodelijke aandoening van de luchtwegen.

Een intensieve behandeling kan de symptomen verlichten, maar een longtransplantatie biedt soms betere overlevingskansen. Een hoge bloeddruk of een ernstig hartinfarct kan leiden tot onherstelbare schade aan het hart waardoor een harttransplantatie de enige oplossing is.

Bij kinderen die een transplantatie nodig hebben, gaat het vooral om aangeboren aandoeningen. Een kind kan bv geboren worden zonder de nodige verbindingen tussen lever en gal. Tot het midden van de jaren tachtig was zo’n kindje ten dode opgeschreven. Vandaag kan een nieuwe lever redding brengen.

Weetje: De kans dat je ooit een orgaan nodig zal hebben is 8 maal groter dan de kans dat je ooit zelf donor zal zijn. Jij zou toch ook geholpen willen worden indien nodig ?!

Steun ons

BNP Paribas BE95 0014 5827 4758

Fiscaal attest bij een gift vanaf 40 euro

DutchEnglishFrench