Met Re-born to be alive vzw doen wij alles op vrijwillige basis. Wij hebben daarom een webshop opgezet die ons helpt de doelen verwezenlijken van onze vzw. Neem gerust een kijkje en laat je betoveren in de webshop van O-lief.

Website


Transplantatie

Home / Transplantatie
Orgaantransplantatie is een medische behandeling die waar er een orgaan of weefsel van een donor wordt ingeplant bij een persoon met orgaanfalen. De term ‘implantatie’ betekent het daadwerkelijk inbrengen van het donororgaan of weefsel in de ontvangende patiënt. Een patiënt die deze operatie nodig heeft heeft een orgaan dat niet meer naar behoren functioneert  en vervanging levensnoodzakelijk is geworden. Een intensieve behandeling kan de symptomen verlichten, maar een transplantatie biedt soms betere overlevingskansen.
Een nieuw orgaan nodig hebben, kan eigenlijk iedereen overkomen. Ernstige orgaanschade waardoor een transplantatie nodig wordt, kan verschillende oorzaken hebben. Diabetes of suikerziekte kan leiden tot ernstige nierschade. Deze patiënten kan men helpen met een nier- en eventueel pancreastransplantatie. Hepatitis C is een soort leverontsteking die via het bloed kan worden doorgegeven. Het is één van de belangrijkste oorzaken voor de nood aan een nieuwe lever. Mucovisidose is een erfelijke en dodelijke aandoening van de luchtwegen. Een hoge bloeddruk of een ernstig hartinfarct kan leiden tot onherstelbare schade aan het hart waardoor een harttransplantatie de enige oplossing is. Niet iedereen met één van deze aandoeningen heeft een transplantatie nodig, soms kan het ook gewoon heel toevallig zijn, kijk maar naar die enkelingen die wereldwijd door Covid-19 een transplantatie ondergingen.
PRE TRANSPLANTATIE ONDERZOEKEN
Voor je in aanmerking komt voor een transplantatie moet je eerst een reeks onderzoeken ondergaan, dit noemen ze pre transplantatie onderzoeken. Hierbij wordt een inschatting gemaakt van de conditie van de patiënt, maar gaan ze ook op zoek of er geen onderliggende problemen zijn. Zo mag er niets anders gaande zijn voor je op de wachtlijst komt. Het is belangrijk dat u het orgaan krijgt dat zo goed mogelijk bij u past. Ook uw conditie moet goed genoeg zijn voor een operatie, onder andere voor de medicijnen die u krijgt na de transplantatie. Daarom zijn deze pre transplantatie onderzoeken nodig. Nadat deze onderzoeken zijn besproken binnen het transplantatie team kan u op de wachtlijst komen voor een transplantatie.
KIND & TRANSPLANTATIE
Bij kinderen die een transplantatie nodig hebben, gaat het vooral om aangeboren aandoeningen. Een kind kan bv geboren worden zonder de nodige verbindingen tussen lever en gal. Tot het midden van de jaren tachtig was zo’n kindje ten dode opgeschreven. Vandaag kan een nieuw orgaan redding brengen. Kinderen vormen een speciale groep op de wachtlijst voor donororganen en als er een orgaan beschikbaar is, dan krijgen kinderen indien mogelijk voorrang.
TRANSPLANTATIE CENTRA
In België zijn er maar liefst 8 transplantatie centra, deze ziekenhuizen voeren dus als enige transplantaties uit. Elk ziekenhuis heeft zijn specialisatie, zo kan je terecht in deze erkende ziekenhuizen UZ Antwerpen, UZ Gent, UZ Leuven, CHU Luik, OLV Aalst, Erasmus ziekenhuis Brussel, VUB Jette & Saint Luc Brussel.