Toewijzen van organen
MEDISCHE CRITERIA
-
overeenkomst in bloedgroep tussen de donor en de ontvanger
-
overeenkomst in weefselkenmerken van de donor en de ontvangerlengte en gewicht van de donor en de ontvanger. Dit geldt bij transplantatie van een hart, longen en lever
-
medische urgentie
-
als er 2 “gelijkwaardige” patiënten op de wachtlijst staan, dan gaat het donororgaan naar de patiënt die het langst wacht praktische aspecten zoals afstand, beschikbare tijd en mogelijkheden voor transplantatie kunnen een rol spelen bij de toewijzing van een orgaan. Dit komt omdat vitale organen buiten het lichaam beperkt houdbaar zijn.
-
levensverwachting van 12 à 18 maanden & ernstige beperkingen in dagelijkse activiteiten
-
leeftijd, voor sommige organen is er een bepaalde leeftijdsgrens, bv bij longtransplantaties
WACHTLIJST
TOEWIJZEN VAN EEN ORGAAN GAAT OP GROND VAN MEDISCHE GEGEVENS, ZOALS BLOEDGROEP, WEEFSELTYPERING, LENGTE EN GEWICHT. OOK HOE ZIEK IEMAND IS EN WACHTTIJD SPELEN DAARBIJ EEN GROTE ROL.
ORGANEN EN WEEFSELS WORDEN ZO EERLIJK VERDEELD.
OVERLEVINGSKANSEN
De slagingskansen van transplantaties groeiden aanzienlijk door de verbetering van operatietechnieken. Maar de transplantatie van organen werd pas echt succesvol toen er betere medicijnen tegen afstoting beschikbaar kwamen. Afstotingsverschijnselen zijn steeds beter onder controle te krijgen. De voortschrijdende wetenschap en betere geneesmiddelen leiden ertoe dat patiënten en het getransplanteerde orgaan steeds langer blijven leven.
MEDICIJNEN TEGEN AFSTOTING
De medicijnen helpen de afweerreactie van het lichaam tegen het getransplanteerde orgaan te onderdrukken. Wereldwijd zetten onderzoekers zich in om het afweersysteem van transplantatiepatiënten te beïnvloeden. Het streven is dit systeem ooit zo te kunnen programmeren dat het een donororgaan of donorweefsel als lichaamseigen gaat beschouwen.