Het Geschikte Orgaan Vinden
Als er een donororgaan beschikbaar is, ontvangt Eurotransplant gegevens over dat orgaan. Een computersysteem vergelijkt de informatie van de donor met die van de patiënten op de wachtlijst. Zo bepaalt het programma welke patiënt het meest in aanmerking komt voor dat orgaan. Het ziekenhuis waar die patiënt wordt behandeld, wordt verwittigd en alles kan in gereedheid worden gebracht voor de transplantatie. Kan de transplantatie bij die patiënt om een of andere reden op dat moment niet doorgaan, dan zal men de volgende patiënt op de lijst nemen.
Voor elk nieuw beschikbaar donororgaan wordt op basis van deze gegevens een nieuwe volgorde opgemaakt. Een persoon kan bij het eerste beschikbare orgaan op de 12e plaats staan en bij het volgende op de 1e plaats. Het is dus niet zo dat wie eerst op de wachtlijst staat ook eerst een orgaan krijgt.
Met welke gegevens houdt Eurotransplant rekening?
Kan een familielid niet helpen?
In België zijn de meeste donororganen afkomstig van niet – levende donoren. Maar door het grote tekort en door de medische vooruitgang, komt het steeds meer voor dat iemand bij leven een orgaan of een deel van een orgaan afstaat aan een ziek familielid, partner of goede vriend.
Het gaat dan uiteraard om organen die niet van levensbelang zijn voor de donor zoals bijvoorbeeld één nier of een stuk lever. Het is jammer genoeg niet voldoende dat een familielid bereid is om een orgaan te schenken.
De bloedgroepen van de donor en ontvanger moeten compatibel zijn. De gezonde donor wordt bij de ingreep met een aantal risico’s geconfronteerd. Er kan een infectie of bloeding optreden en het orgaan waarvan een segment wordt weggehaald kan worden beschadigd. Naast een grondig medisch onderzoek dringt ook een diepgaand gesprek zich op. Het is belangrijk dat de kandidaat – donor voldoende wordt voorgelicht over de operatie en niet onder emotionele of financiële druk staat om een orgaan af te staan.