Met Re-born to be alive vzw doen wij alles op vrijwillige basis. Wij hebben daarom een webshop opgezet die ons helpt de doelen verwezenlijken van onze vzw. Neem gerust een kijkje en laat je betoveren in de webshop van O-lief.

Website


Weefsels

Home / Weefsels

Welke weefsels kan je doneren en hoe worden ze gebruikt?

Verschillende weefsels komen in aanmerking voor donatie, met verschillende doelen.

De meest voorkomende weefsels zijn:

null

OOGWEEFSEL

Het hoornvlies is het transparante vlies over het oog. Donorhoornvlies wordt gebruikt om blindheid en slechtziendheid te behandelen. Ook de oogrok kan gedoneerd worden. De oogrok is de buitenste laag van het oog en wordt gebruikt om een oog te behouden wanneer het werd beschadigd.
null

PEZEN & KRAAKBEEN

Kraakbeen wordt soms door neurochirurgen en orthopedisten gebruikt bij een behandeling van kleine specifieke aandoeningen. In dat geval wordt kraakbeen slechts incidenteel uitgenomen.
Peesweefsel wordt gebruikt om beschadigde gewrichten te reconstrueren. Voor reumapatiënten kan transplantatie van peesweefsel een uitkomst zijn.

null

HUID

Donorhuid wordt gebruikt bij de behandeling van brandwonden. Ze wordt als een biologisch verband op de wonde aangebracht om deze af te dekken. Op die manier krijgt de eigen huid de kans te herstellen. De donorhuid zorgt voor minder infecties, minder pijn, minder littekens en een betere genezing. Na maximaal enkele weken wordt de donorhuid weer verwijderd. Indien de wonde niet spontaan sluit, wordt de eigen huid van de patiënt erop getransplanteerd.

Donorhuid levert een beter resultaat bij de behandeling van brandwonden dan de klassieke verbanden.

null

BOTTEN

Meestal wordt botweefsel gebruikt om door kanker aangetast bot te vervangen of bij de behandeling van complexe breuken. Ook gehoorbeentjes kunnen worden gedoneerd ter vervanging van beschadigde gehoorbeentjes.
null

HARTKLEPPEN

De hartkleppen die getransplanteerd worden, zitten op de plaats waar het hart het bloed uitpompt: aan het begin van de longslagader en aan het begin van de lichaamsslagader. De 2 hartkleppen werken als een ventiel. Ze zorgen ervoor dat het bloed bij het uitpompen niet kan terugstromen in het hart.

Hartkleppen worden ingeplant bij kinderen die met een defecte hartklep werden geboren of bij volwassenen die een beschadiging van de hartklep opliepen.

null

BLOEDVATEN

Bloedvaten worden ingezet om verstopte of beschadigde bloedvaten te vervangen. Vaak gaat het om donatie van de aorta, de grote lichaamsslagader. Dit helpt vaak beter dan een kunststof bloedvat omdat dit kan gaan ontsteken.