FACEBOOK
FACEBOOK

Sensibiliseren

Orgaandonatie is in België wettelijk geregeld. In principe is iedereen orgaandonor, tenzij anders aangegeven. In de praktijk zullen artsen altijd met uw familie overleggen. Iedereen kan op een dag met orgaandonatie geconfronteerd worden. De kans dat u ooit een orgaan nodig hebt, is veel groter dan de kans dat u zelf ooit orgaandonor zal zijn.

Ieder jaar betekent een orgaantransplantatie voor honderden mensen een nieuwe start. Een einde aan vaak jarenlang ziek zijn en een nieuw begin als transplantatie patiënt, want helaas is een transplantatie geen genezing, het is een levensverlengende procedure. Het aantal patiënten die wachten op een transplantatie, stijgt ieder jaar. Voor een niertransplantatie bedraagt de gemiddelde wachttijd in België twee tot vier jaar. Voor een lever-, hart- of longtransplantatie gemiddeld zes tot twaalf maanden.

Jaarlijks zijn er ruim 700 overledenen die in aanmerking komen voor orgaandonatie, slechts 250 worden uitgevoerd. Bij 1 op 7 van de geschikte donoren kunnen geen organen weggenomen worden wegens verzet. Als de donor bij leven geen keuze heeft gemaakt moet de vraag gesteld worden aan de nabestaanden. Dit moment is bijzonder moeilijk.

Sensibilisatie blijft belangrijk, voor iedereen op de wachtlijst, maar ook voor u die dit leest, de juiste informatie is ontzettend belangrijk. Met de correcte informatie kan u voor uzelf een keuze maken. Kan je er samen over praten, want dat is het allerbelangrijkst, laat uw keuze aan uw nabestaanden weten. Het hoeft geen zwaar gesprek te zijn, maar het maakt een beslissing zoveel eenvoudiger.

Onze video campagnes