Op de wachtlijst

wachtlijst orgaantransplantatie

Wist je dat er jaarlijks +/- 100 Belgen sterven op de wachtlijst voor een donororgaan?

In 1967 werd Eurotransplant opgericht. Deze organisatie overkoepelt alle transplantatiecentra van Duitsland, België, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Eurotransplant zorgt ervoor dat elk orgaan dat geschonken wordt bij de meest geschikte persoon terechtkomt.

Per orgaan houdt Eurotransplant een wachtlijst bij. Om te bepalen aan wie men een orgaan toekent, worden de medische gegevens van de donor vergeleken met die van de wachtenden. Als de geschikte kandidaat gevonden is contacteert Eurotransplant het plaatselijke transplantatieteam. Daar beslist men of de operatie doorgaat. Iemand op de wachtlijst kan dus op elk moment een telefoontje krijgen dat het zover is, dat er een orgaan gevonden is. Als het langverwachte bericht komt, moet men zo snel mogelijk naar het transplantatiecentrum.

De meeste organen worden toegewezen binnen één land, het transport neemt immers kostbare tijd in beslag. Het is enkel in moeilijkere en zeldzamere situaties dat men buiten de landsgrenzen zoekt. Stel dat ergens een kind hartdonor kan zijn, maar er staan geen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd op de wachtlijst voor een nieuw hart. Net over de grens is er misschien wel een kindje dat een nieuw hart nodig heeft.

Dan is er de medische dringendheid van de ingreep en de wachttijd die men al achter de rug heeft. Hoe dringender de toestand van de patiënt en hoe langer men al wacht, hoe hoger men op de wachtlijst terechtkomt. Ook de geografische afstand tussen donor en ontvanger is belangrijk. Snelheid is immers van cruciaal belang: na de dood van een donor heeft men maar enkele uren tijd om een orgaan te transplanteren.

Hoe langer een orgaan zich buiten het lichaam bevindt, hoe meer schade het oploopt. Bij sommige organen zoals de longen speelt ook de grootte een rol. De longen van een volwassene zal men niet transplanteren bij een kind en omgekeerd. Ook met leeftijd wordt soms rekening gehouden. Men kan tot op hoge leeftijd organen doneren, maar men zal geen 60-jarig hart schenken aan iemand die veel jonger is.

Voor mensen die een nieuwe lever nodig hebben tengevolge van een alcoholprobleem gelden twee bijkomende voorwaarden: ze moeten minstens zes maanden alcoholvrij zijn alvorens ze op de wachtlijst komen en ze moeten een psychologische evaluatie doorlopen. Als de kans groot is dat de patiënt zal hervallen in alcoholgebruik, komt deze niet in aanmerking voor transplantatie. Gelijkaardige eisen worden gesteld aan rokers die een transplantatie nodig hebben. Hervalt men na de transplantatie toch, dan is er geen tweede kans. Deze eisen worden soms ook gesteld bij andere zware chirurgische ingrepen.

Steun ons

BNP Paribas BE95 0014 5827 4758

Fiscaal attest bij een gift vanaf 40 euro

DutchEnglishFrench